Van overprikkeling naar ontspanning met de hulp van paarden

Van overprikkeling naar ontspanning met de hulp van paarden

28 maart 2019 Geen categorie 3

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen wat er nou precies gebeurt tussen die paarden? Ik vind het zo mystiek dat ik het moeilijk uit kan leggen. Je moet het ervaren is dan mijn slotzin. Vandaag heb ik een prachtige sessie mogen ervaren en daar neem ik jullie graag in mee.

Saskia, een meisje van 12 jaar met autisme, haal ik vandaag op om samen naar de paarden te gaan. Het is de eerste keer dat ik haar ophaal van thuis. De vorige sessies werd ze door een collega van mij naar de paarden gebracht. Als ik bij haar thuis kom is Saskia totaal overprikkeld. Ik hoor haar buiten al schreeuwen tegen haar moeder: “niet open doen, niet open doen!!” Moeder doet de deur wel open, ze schreeuwt en wil absoluut niet mee naar de paarden. Ze vliegt naar boven. Moeder vertelt dat deze strijd al gaande is sinds ze uit school is. Ze schreeuwt en gooit met spullen,  de hond gaat er van blaffen. Moeder vertelt dat dit de vorige keer ook zo moeilijk ging. Als ze eenmaal bij de paarden is ontspant ze en ze komt altijd heel ontspannen terug van de paarden. Het erheen gaan is echter moeilijk voor haar en moeder weet niet waar dit aan ligt.

Ik ga naar boven en klop op Saskia’s deur. Ze mompelt iets en ik doe voorzichtig de deur open. Ik zeg tegen haar dat Aura haar graag weer ziet en vraag: “ga je mee naar de paarden?“

Ze loopt met me mee naar beneden. Ik geef haar korte opdrachten, geef haar een laars die ze aantrekt en daarna de andere. Het weggaan blijft nog even lastig en uiteindelijk lukt het om in de auto te gaan zitten. Samen rijden we weg. Onderweg vraag ik iets en krijg ik weinig reactie dus ik vraag: “of wil je liever even stil zijn?” Ze knikt: “ja”, en ik zeg:  “dat is goed.”

Bij de paarden aangekomen zeg ik: “Kijk, er zijn lammetjes geboren!” “aahh schattig” zegt Saskia. Bij de paarden gaan  we de paddock in en we lopen een rondje om alle paarden te begroeten. De spanning is als sneeuw voor de zon verdwenen. Saskia is rustig in haar gedrag en maakt contact met alle paarden. Eli vindt ze heel lief en ze knuffelt even met hem. Ze zegt: “hee hij verhaart.” Bij Aura aangekomen knuffelt Saskia haar. Aura kietelt Saskia met haar lip. Saskia moet lachen. Ik zeg: “dat is paardenliefde.”

Aura wordt uitgebreid gepoetst en verzorgd en ze krijgt mooie vlechtjes van Saskia. We ontdekken dat Aura ons kan masseren. “kijk maar, als je met je rug naar haar toe gaat staan en de ander kietelt haar in haar dikke manen bos, dan gaat ze je rug masseren met haar lippen. We lachen allebei.

Na de verzorging gaat Saskia rijden. Ik loop naast Aura en we kletsen wat. Saskia vertelt over het Noord Zweedse paard. Ze zijn vaak grijs of vaal kleur en ze hebben sokken, ik krijg een hele omschrijving terwijl we achtjes rijden in de bak. Ze kent dit paard uit een spel wat ze thuis vaak speelt. In dat spel zitten ook IJslanders, net als Aura, en andere rassen. Saskia wil ook wel even tölten, dus dat doen we. Ze vindt het geweldig en blijft goed zitten. Ze is totaal ontspannen en geniet intens. Dit raakt mij enorm, het contrast tussen de wanhoop en overprikkeling die ik zag en nu de ontspanning en haar geluk. Tja, wat gebeurt er dan? De helende werking van het paard, daar waar woorden ondergeschikt zijn ervaren wat er is.

Na het rijden halen we de vlechtjes weer uit Aura’s manen en gaan we terug naar huis. In de auto vraagt Saskia of ik meteen weg moet, want ze wil me nog even iets laten zien thuis. Dus ik ga met haar mee. Ze laat me een spel op de computer zien met paarden en toont me een ras waar we het tijdens de sessie over hadden, het Noord Zweedse paard.

3 antwoorden

  1. Nicole de Vries schreef:

    Prachtig werk!! Fijn dat je dit kunt aanbieden aan deze en andere doelgroepen.

  2. Prachtig! Wat geweldig om te lezen. Onverklaarbaar, zo simpel! Wat een orachtig werk doe je.

  3. Carolien schreef:

    Een super mooi proces Suleika! Gaaf om te lezen hoe de rust keert op t moment dat ze op de boerderij is. Cool!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *