Daar is ze

Daar is ze

4 december 2017 Geen categorie 0

Zaterdag jongstleden is onze lieve Ára gearriveerd. Na een lange rit stapte ze nieuwsgierig de trailer uit. We hadden een plekje voor haar gecreëerd waar de anderen niet meteen bij konden, zodat ze rustig kon bijkomen. Fritz Newie en Doortje waren nieuwsgierig, en Ára was dat op haar beurt ook. In het wild kiezen paarden zelf hun kudde, lopen er eerst een tijdje langs op, en als het allemaal goed voelt dan gaan ze zich voegen. Voor Ára hebben wij die keuze gemaakt. Hoe doe je dit dan zo diervriendelijk en natuurlijk mogelijk?

Het kennis maken gebeurde in eerste instantie met een draadje ertussen. We zijn nu 3 dagen verder en Ára staat nu met Doortje en Fritz. Newton hebben we even apart gezet omdat hij wat minder stabiel is in natuurlijk paardengedrag. Hij is gefokt voor de sport en we vermoeden dat hij niet in kuddes is groot gebracht. Doortje en Fritz zijn meer oerpaardjes en Ára ook. Fritz als leider en Doortje wat meer onderaan de rangorde. Dit gaat super. Ára en Fritz lagen vandaag zelfs al samen in de bak te slapen! Voor mij een teken dat Ára zich veilig voelt en kan toegeven aan haar moeheid. Het is zo prachtig om het paardengedrag te observeren, om te zien hoe hun oren bewegen en hoe de ander daar dan weer op reageert door weg te lopen. Prachtig die subtiele en ook minder subtiele lichaamstaal, zo direct en duidelijk. Op dit soort momenten realiseer ik me weer wat een mooi puur paard Fritz is, hoe mooi hij Ára opneemt in de kudde en zijn leidende rol houdt. Nu Newton nog voegen, ik hoop dat Fritz hem helpt.

Zoë en Giel hebben Ára al in hun hart gesloten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *